woensdag 18 februari 2015

Ze zijn nog maar anderhalf "Present" in Tiel maar het enthousiasme is bewonderenswaardig. In het pand waar Klesteo is opgezet praat Wim Althuis Annemieke en mij bij over de vrijwilligers organisatie.

Het werkt als volgt: via het sociale netwerk raakt Present op de hoogte van bepaalde hulpvraag. Dat kan gaan om mensen die een klus in huis of tuin niet aankunnen, om taal - administratieproblemen, enz. Om te helpen werft Present (een groep) vrijwilligers. De doelgroep bestaat uit vluchtelingen, mensen met sociale achterstand, door armoede of handicap. De hulpvraag komt dikwijls uit dezelfde wijken als waar ook Dynamiek werkt. Maar waar die organisatie mensen uit dezelfde wijk met elkaar verbindt kan Present de doeners werven van buiten die wijken. Bijvoorbeeld in kerken, zangkoren, enz. Het gaat om duidelijk, eenmalige - of in lek geval tijdelijke hulpverlening. Maar als je het een keer gedaan hebt werkt het wel aanstekelijk. En contacten kunnen een blijvende verrijking zijn.

Wim constateert voor zijn organisatie tot nu toe een tamelijk smal netwerk in Tiel, in vergelijking met Geldermalsen of Culemborg. De bevolking lijkt hier ook een andere mentaliteit te hebben: er is veel sociale achterstand, in sommige wijken veel werkeloosheid en laag opleidingsniveau. Maar anderzijds nemen veel mensen daar zelf ook genoegen mee. 'Als ik mijn natje en droogje maar heb... en val me verder niet lastig.' De behoefte om verder te komen is er niet zo, of de mogelijkheden ontbreken gewoon. Allerlei concepten van de overheid, zoals 'de mondige burger', werken hier niet zo. Dat lijkt vooral ook zo te zijn in wijken als de Vogelbuurt.

Toch is Wim gedreven, vooral door het besef dat het om 'mooie mensen' gaat. Ook in deze tijd en plaats dringt toch bij veel mensen het besef door dat het niet alleen gaat om geld, geld, geld - maar dat we mogen samenleven als mensen. 'Ontschotten' vind ik een mooi nieuw woord daarvoor. Elk geslaagd project van Present doordringt hulp gevers en hulp ontvangers daarvan. Ook voor kerken is dat een goede ervaring. Zeker voor protestanten, die gewend zijn behoorlijk met het hoofd bezig te zijn (leer en belijden), is het stimulerend het geloof om te zetten in daden.

Tenslotte kregen we nog een rondleiding in Klesteo. Via de Voedselbank kunnen mensen hier terecht voor kleren en speelgoed. Om de zeven maanden kunnen ze setjes van drie stuks kleren per persoon uitzoeken. Het is allemaal keurig uitgezocht, gesorteerd en opgehangen door de vele vrijwilligers, die er ook deze middag rondlopen. In een speciale kamer hangt nette kleding voor bijvoorbeeld sollicitatie gesprekken. Dress to impress!  Annemieke en ik zijn vooral onder de indruk van deze gedreven helpers. Dat is net als bij al die andere mensen die ik deze weken ontmoet: mooie ervaringen. En we kunnen bij ze terecht voor advies en inspiratie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten