dinsdag 10 februari 2015

"Dynamiek is geen welzijnsorganisatie. Dynamiek is gericht op participatie." Dat onderscheid heb ik vanmorgen geleerd. Samen met Karin was ik op bezoek bij Margreet Griepink en Margalara Sharefi van het Project Dynamiek. Later schoof Ilse van de Berg aan. Locatie: basisschool De Achtbaan, in de Vogelbuurt. Margreet is enthousiaste vaste kracht, Margalara (net zo bevlogen) stagiaire. Ilse is opgegroeid in Tiel Oost en wil er nu na jaren weer aan de slag. Zij heeft bij Dynamiek gesolliciteerd, na jaren werken bij een bank. Dynamiek wordt voor 2 fte betaald door de overheid en er zijn 3 stagiaireplekken. Al het werk wordt verder door ongeveer 65 'deelnemers' aan het project gedaan.

In 2008 is Dynamiek in Tiel ontstaan, eerst in West, later in Oost. Doel van de projecten is mensen te helpen zich te ontwikkelen. Dat kan zijn richting zelfredzaamheid en soms zelfs richting (re-)integratie op de arbeidsmarkt. Het blijkt dat veel mensen bij dit traject deskundige hulp kunnen gebruiken.
Dynamiek sluit aan bij vragen. Toen er behoefte was aan een naailes werd dat georganiseerd. Later bleek er behoefte aan Nederlandse les, aan ICT training, een 'zorgdienst gezelschap' voor eenzamen, enzovoort. Een 'zwaan kleef aan' principe. Belangrijk in de 'filosofie' is steeds dat de mensen zélf initiatief tonen, bij de opzet, werving én voortgang. Zo kan een bepaalde activiteit na verloop van tijd weer stoppen, maar een andere weer starten. Tot fietslessen aan toe.

Ik heb in deze blog al een paar keer de culturele verschillen in de Vogelbuurt genoemd. Het mooie van Dynamiek is dat daar mensen met elkaar in verbinding gebracht worden. Er zijn namelijk veel hulpprojecten aan mensen met een smalle beurs en/of lichamelijke beperkingen, bv door ouderdom. Zij zijn vaak de 'oude bewoners' van deze wijk. Zij kunnen bij Dynamiek om hulp vragen bij een klus die henzelf boven de pet gaat. Tientallen mensen staan dan klaar om te helpen. Daar zijn ook veel nieuwe bewoners bij. Ieder met zijn of haar mogelijkheden. Hierdoor komen mensen met elkaar in contact - ook van verschillende culturen. Zo werd een oude bewoner geholpen door iemand met een Birmese achtergrond. Als dank kreeg de man een appeltaart - die had hij nog nooit gegeten...! Zo is ook een paar keer 'wereldskoken' georganiseerd. Rond heerlijk 'vreemde gerechten' komen mensen dan ook met elkaar in contact. Dat gebeurt ook rond feestdagen als Kerst, Pasen en Suikerfeest, als alle werkers van Dynamiek welkom zijn. Maar liefst 26 nationaliteiten heeft Margreet inmiddels geteld! Ontmoetingen als deze zijn belangrijk, ook voor de Vogelbuurt. Om iets van 'wijk-gevoel' te krijgen.

De gemeente is vóór ontwikkeling van deze buurt. Vandaar onder andere het project rond de wateropvang, vlak tegenover De Achtbaan. Des te belangrijker lijkt me, dat de gemeente Dynamiek in stand houdt en financieel blijft steunen. Dat is nog spannend en moet eind van dit jaar nog blijken, vertelt Margreet op de valreep. Naar wat wij ervan gehoord hebben (en een beetje gezien - er was een taalles aan de gang) is Dynamiek als investering, óók in Oost, de moeite waard! Als dat niet zo was konden deze mensen niet zo enthousiast over hun ervaringen vertellen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten