donderdag 19 februari 2015

Voor mijn idee heb ik nog minstens één blinde vlek: de jongeren in de Vogelbuurt. Heel fijn dus dat Mounir en stagiaire Yahmur ons daarover willen bij praten. Joke en ik kregen veel waardering voor het werk dat de jeugdwerker(s) in verschillende wijken van de stad doen. Hun geheim: heb respect voor de jongeren.

Mounir werkt voor 28 uur als jeugdwerker. Hij doet dat nu drie en half jaar. Er waren drie inloophuizen in Tiel: Naast Oosthonk ook in Westrooyen en in de Vier Gravinnen. De opkomst varieert van 4 tot een stuk of 15 jongeren. Die kunnen tafeltennissen, playstation, enz. Maar laatst hebben ze ook samen gekookt! 'Dat hoort bij de voorbereiding op een leven in de moderne maatschappij' legde Mounir hen uit.
De jongeren komen vanaf een jaar of 12. Vanaf hun 18e vinden ze zichzelf 'te oud'. Dan gaan ze voor werk, uitgaan, en soms voor 'gemakkelijk of moeilijk geld.' De leeftijdsgrens naar boven is 23. Want sommige jongeren hebben na een valse start juist dan hulp nodig.

De geluiden over culturele verschillen in volkswijken zijn bekend. Mounir en Yahmur kunnen dat ook best invoelen. Veel allochtone Nederlanders houden hier een leefstijl die te veel verschilt van de autochtone Nederlanders. Daar komt bij dat de individualisatie toch ook bij de nieuwe Nederlanders toeslaat. Het Suikerfeest bijvoorbeeld is bij jongeren minder een 'gemeenschapsfeest' dan vroeger. Ook was te merken dat jongeren van Turkse en Marokkaanse afkomst bij de inloopavonden niet makkelijk mengden.
Toch zijn deze feiten alleen maar meer aanleiding om met het werk onder jongeren door te gaan! Juist in deze tijd, waarin angst en onbekendheid toenemen. Wat leuk om te horen dat één van de jongeren het idee heeft om een sportmiddag voor 55 plussers te organiseren. Te hoog gegrepen? Maar niet geschoten is altijd mis....

Het is daarom te hopen dat het Oosthonk voor de jeugdwerker weer open gaat. Er is aan het nieuwe bestuur een verzoek gedaan om weer toegang te krijgen. Als tegenprestatie is aangeboden het honk schoon te houden of aan klein onderhoud mee te helpen. Afwachten of dat doorgaat. De jongeren zelf hebben de wethouder er nog om 22.30 uur over opgebeld! Volgens mij moet deze kans met twee handen worden aangegrepen - voor alle partijen goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten