dinsdag 17 februari 2015

De Achtbaan aan de Meeslaan bestaat dit jaar 50 jaar. Er is in die tijd veel verandert. Het oude gebouw stond op instorten en heeft plaatsgemaakt voor een prachtige moderne school met heel veel open ruimte. Nog geen jaar is Mariëlle Jansen - Tielse van geboorte - directrice van deze RK school. En met ambitie. Ze vertelt erover aan Marije en mij onder genot van een kop koffie/thee.

Op de Achtbaan zit een groot deel van de kinderen uit de Vogelwijk, volgens mevrouw Jansen een typische Tielse volkswijk, met nogal wat Tielse namen. Er zijn ook leerlingen van ouders die vroeger in deze buurt woonden, vanuit een soort oude verwantschap. Opvallend daarnaast dat met name vooral (ex-) woonwagenbewoners de school juist kiezen vanwege de Rooms Katholieke achtergrond van de school. Verder is ongeveer 20% van allochtone afkomst (Op de Regenboog wel driekwart!). In de Vogelbuurt wonen uit die groep voornamelijk Turkse Nederlanders.

De school heeft 250 leerlingen. In samenwerking met de Regenboog en de Alexander is gekozen voor het concept 'brede school.' Op die manier betekent de school veel voor de wijk. De scholen bieden de kinderen ook buiten 'schooltijden' activiteiten aan: zoals dans - en muzieklessen (icm De Plantage), leesproject 'de Boekenbende',  en kooklessen (Superchefs). Zoals ik eerder vertelde staat de Achtbaan ook open voor activiteiten van Mozaïek en ook het zogenaamde wijkteam voor jongerenwerk is er thuis.

Vlak voor de school ontwikkelt de gemeente het Waterplein. Op de plek waar eerst de RK stond. Er is destijds gevraagd aan de bewoners of de toren van de kerk moest blijven staan, als 'aandenken'.  Dat vonden maar weinig bewoners nodig. Op mijn vraag 'wat de wijk volgens Mariëlle wel nodig heeft' geeft ze na enig nadenken een duidelijk antwoord: 'ze hebben het nodig dat er naar ze geluisterd wordt; dat ze gezien worden.' Alleen op die manier kunnen ze weer hart voor hun wijk krijgen. Dat is nodig wil je de problemen, die er ook in de wijk zijn, wilt aanpakken.
Als ik terugdenk aan ons bezoek krijg ik het idee dat op de Achtbaan mensen wel gezien en gehoord worden. Ik hoop dat ze rond het jubileum een mooi feest kunnen vieren, want ouders en kinderen enthousiast en hoopvol maakt voor de toekomst, ook van de buurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten