woensdag 4 februari 2015

Vandaag was het letterlijk snuffelen in de Vogelbuurt. k Heb er een middagje rondgefietst en her en der een praatje gemaakt met allervriendelijkste mensen. Eerst even aangewipt bij de Regenboog. Dat is een zogenaamde 'brede school.' Dat wil zeggen dat er ook buiten het ouderwetse schoolpakket, buiten de ouderwetse tijden en buiten de ouderwetse doelgroep 'les' gegeven wordt. Ik ga ervan uit dat de bedoeling van de Regenboog is om op die manier aan de ontwikkeling van de wijk bij te dragen. Of ik dit zo goed formuleer zal blijken: hopelijk kan ik morgen een afspraak maken met de directrice voor een gesprek.

Ik heb nu ook het beroemde Oosthonk ontdekt. Een papier op de deur legde de sluiting in januari 2015 uit met de hoop dat dat 'tijdelijk' is. Intussen werd er in de gymzaal voor het honk rustig door gesport door senioren dames.

Zwaluwstraat, Merelstraat, Meesstraat, Wulpstraat enzovoort. Veel huizen zijn gerenoveerd en er is ook nieuwbouw. Zo wordt de wijk best opgeknapt. Iemand typeerde het als een rustige wijk. 'Er is wel eens wat' maar over het algemeen gaat het prima. Iets dieper onder de oppervlakte merk je ook wel spanningen tussen oud - en nieuwkomers, maar de meesten uiten zich in elk geval met respectvolle woorden...
Onder de oppervlakte... daar is in de Vogelbuurt in elk geval een hele hoop water. De grondwaterstand is hoog (een dikke meter diep) en hemelwater kan er nauwelijks weg. Dat is geeft overlast in staten en ook aan huizen, volgens sommigen. Riolering kan alleen in een droge (zomer)tijd aangelegd worden De gemeente heeft een plan om er wat aan te doen: vlak bij de school De Achtbaan komt een onderaardse water opslag. Bovengronds komt een waterpartij waar kinderen kunnen spelen: fonteinen etc.

Deze toekomstige waterpartij is nu een bouwplaats, precies op de plek van de vroegere RK kerk. Het gebouw - waar de kleinvee vereniging een tijd in huisde - is nét afgebroken. Ik kende het beeld van tien jaar geleden dus totaal niet meer terug. Kort na de oorlog ging 'de helft' van de bewoners van de wijk erheen maar dat werd in afgelopen halve eeuw snel minder. 'Op het laatst kwam er niemand meer.' Grondwater genoeg dus in de Vogelbuurt. Maar de Bron is een andere geworden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten