maandag 9 februari 2015

'Seniorenwoningen zouden ze moeten maken in de Vogelbuurt' . Dat is een antwoord op mijn vraag aan meneer en mevrouw B wat de buurt goed zou doen. Als die er waren hadden ze er nu misschien nog wel gewoond. Nu werden we hartelijk ontvangen, Joop en ik, op een appartement in Tiel West.

Het echtpaar woonde in de Meeuwstraat vanaf 1962. Ze betaalden toen f.17.95 per week. Toen ze er na 48 jaar vertrokken was het 100 euro/week. Hun woning is afgebroken en er is nieuwbouw gekomen. Een eerder plan om de hele Vogelbuurt te slopen is trouwens te nauwer nood  niet doorgegaan. In plaats daarvan is er gerenoveerd. Daar is de buurt wel van opgeknapt.

De wijk is in de late jaren vijftig gebouwd voor de middenklasse: ambtenaren, politieagenten, onderwijzers en iets hoger personeel van de fabrieken. De lakfabriek bijvoorbeeld kreeg een paar huizen of straten toegewezen. 'Je had huizen mét en zónder balkon', dat was het onderscheid. Het was fijn wonen toen, al kwam je niet veel bij elkaar over de vloer. Iedereen was immers import. Je kende elkaar niet van vroeger.
Je zag een kleine migratie in Tiel: in de Vogelbuurt kwamen mensen uit de Bomenbuurt. Uit de Vogelbuurt schoven veel door naar bijvoorbeeld de Hennepe. En vandaar weer naar Drumpt of later Passewaaij.

Prinses Maxima zei dat de Nederlandse identiteit niet bestaat. Maar onze gastvrouw verwoordde het zo: ik kan aan de vitrage (of de tuin) zien wat voor mensen ergens wonen. Dat geeft de spanning in de Vogelbuurt van later tijd aan. Hoe je dat ook beoordeelt: het is moeilijk om met verschillende culturele achtergrond samen te leven. Het beste lijkt vaak nog: als we maar geen last van elkaar hebben. Zo leef ik ook vaak. Maar is er niet meer mogelijk?

Pas tegen 1970 is de RK Kerk gebouwd - de 'Kerk van de Menswording' is ingewijd door toenmalig kardinaal Alfrink van Utrecht. In het begin ging een groot deel van de wijk op zondag naar de kerk. Direct daarna is de ontkerkelijking begonnen, zodat de kerk amper 30 jaar later al weer gesloten is. Zo hard kan het gaan.
Je kunt geen kerk hebben zonder gelovigen, dat is logisch. Maar met de kerk ging ook iets van de samenbindende functie verloren. Wat kan de rol van die kerk overnemen? Een verenigingsgebouw, zoals het Oosthonk is maar iets heel kleins. Veel wordt verwacht van de scholen. In de Vogelbuurt is dat opgepakt door de Regenboog en de Achtbaan. En inderdaad zijn dat natuurlijk plekken waar alle jeugd heen gaat. Zo'n school bereikt dus veel mensen en heeft veel invloed. Ik heb nog een afspraak staan met Mariëlle Jansen van de Achtbaan. Dus ga ik daar later mijn licht opsteken.
Voor nu kijk ik terug op een hartelijk bezoek van mensen die veel goede herinneringen in de Vogelbuurt hebben liggen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten