dinsdag 3 februari 2015

Het bezoek aan het senioren-echtpaar laat een week op zich wachten in verband met ziekte. Vandaar vandaag een herstart bij de Welzijnsorganisatie Mozaïek. Gerard Jan, Riëlle en ik werden aan de Ambtmanstraat 10 ontvangen door Vic Latumahina en Marc Morsen. Vroeger is het welzijnswerk vanuit de kerken in Tiel ontstaan. Tegenwoordig is Mozaïek op dat gebied een spin in het web. Er werken 24 betaalde krachten en veel vrijwilligers. Als taak ziet Mozaïek op sociaal gebied 'vraag en aanbod,' 'nood en hulp' met elkaar te verbinden. Ook in Tiel Oost is zij actief. Vic met name in het OK-project. Als buurtbewoners een goed idee hebben (een speelplek, of een hondenuitlaat of wat dan ook) dat kan "OK" helpen bij de realisatie ervan. Marc doet veel in het ouderenwerk.

Toen ik vroeg: wat heeft Tiel Oost volgens jullie nodig? was het antwoord: ontmoeting. Kort na de oorlog was het een wijk waar de arbeiders van Daalderop en De Betuwe woonden. Er zijn nog best veel bewoners van die 'oude garde.' Vanaf de jaren 60 zijn daar de allochtone Nederlanders komen wonen. Het valt niet mee om contact te hebben met elkaar als bevolkingsgroepen met verschillende culturele achtergrond. Daarin is Tiel Oost niet uniek maar verschillen zijn er wel meer zichtbaar.

Onder andere door in de inzet van Mozaïek en van vrijwilligers vinden in de wijk ontmoetingen plaats. Onder andere is er een Historisch Café, waar ouderen samen herinneringen ophalen. Ik begrijp dat Het Oosthonk een belangrijke plek is voor dat soort activiteiten. Maar het verhaal is dat dit honk een bestuur nodig heeft om open te kunnen blijven... Heet van de naald - of nog slechts een gerucht - was vanmiddag het bericht dat dat bestuur er inmiddels is en dat het Oosthonk dus open kan blijven. Dat zou heel mooi zijn! want daar gebeurt veel meer, heb ik gehoord. (Zie onder.)

Mijn volgende bezoek is donderdag bij de heer Janssen. Hij organiseert de zogenaamde aanschuiftafels in het Oosthonk. Voor nu liep via Mozaïek onze eerste informatieronde over de Vogelbuurt. Mozaïek doet daar heel goed werk waar iedere enthousiaste vrijwilliger terecht kan met ideeën of inzet. Kijk maar eens op www.actiefintiel.nl. 

Mozaïek is een ANBI - een Algemeen Nut Beogende Instelling. Een hele mond vol. Interessant om als kerk eens op zo'n benaming te kauwen. Zijn wij ook zo bedoeld?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten