woensdag 18 februari 2015

De woonconsulent van Kleurrijk Wonen ziet de toekomst van de Vogelbuurt  'helemaal niet somber in.' En na ons rondritje door de wijk kunnen Jacob en ik het beamen: de corporaties hebben er veel energie in gestoken om er een nette leefomgeving van te maken. Het is geen vergelijking meer met tien jaar geleden.

We zijn te gast bij de voormalige Stichting Volkshuisvesting Tiel (SVT) - nu meegegaan in Kleurrijk Wonen. De 'conculega's' zijn de mensen van SCW, Stichting Christelijke Wooncorporatie. SVT bestond in 2010 honderd jaar. Het zijn vroeger artsen en andere welzijnswerkers geweest (ook kerkelijke diakonieën?) die het initiatief namen om de arbeiders aan goede woningen te helpen. De corporaties werden vervolgens 'zuilsgewijs' opgezet.

De consulent ziet de Vogelbuurt ook als een uitdaging. 'Je komt ambtshalve namelijk ook bij mensen achter de voordeur. Dan kom je ook echte nood tegen. Als de consulent 'sociaal beheer' heb je dan een signalerende functie. Je gaat zelf met mensen naar oplossingen zoeken maar kunt ook andere hulpverlenende instanties inschakelen. Op die manier kunnen mensen hun leven soms weer op de rit krijgen.
Verder hoor ik opnieuw wat anderen ook al vertelden: mensen leven in deze wijk behoorlijk op zichzelf. Dat is in andere buurten natuurlijk niet minder. De samenbindende organen zoals 'de fabriek', 'de kerk', 'de politieke partij' zijn verdwenen. Je kunt je afvragen: is dat o.k. verder? Of is daarmee ook iets belangrijks verloren gegaan? Aan alle initiatieven voor sociaal werk te zien: meer verbinding kan veel goeds doen. In praktische zin helpt de Woningcorporatie daar natuurlijk letterlijk aan mee: ze verschaffen de vele huurders in elk geval eenzelfde dak boven het hoofd!

Van Jacob leerde ik nog weer wat dingen die ik misschien al eerder heb gehoord maar niet had opgeslagen: Punt 1: Vóór de Magnificat, en ook vóór het kerkje in de schepenbuurt had de GKv onderdak in Oost, namelijk in de MULO, aan de Medelse straat. En 2: We hebben in de loop van de tijd al aardig wat verdiend aan de Vogelbuurt omdat we daar sinds jaar en dag het oud papier ophalen. Des te meer prikkelt de vraag: kunnen misschien we ook iets teruggeven...?




Mulo en oudpapier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten