donderdag 19 februari 2015

De Ahmet Yesivi Moskee aan de Koornmarkt liep net vol voor het middaggebed toen Joop en ik er aankwamen. We hebben dus een kwartier gewacht onder het genot van een kopje thee voordat we aan het gesprek begonnen met Harun Kunt, de voorzitter van de Turkse Moskee. Ook de Imam was erbij en de heer Jaldiz, gepensioneerd en bewoner van de Vogelbuurt.

De Turkse gemeenschap in Tiel telt ongeveer 3000 mensen. 95 % daarvan is moslim (bijna allemaal Soenieten) en daarvan komen de mannen meer of minder naar het gebed. Er zijn 330 echte 'leden' die de contributie van 50 euro betalen. De Imam wordt betaald door de Turkse regering en komt voor 4 a 5 jaar hier wonen en werken.
Kinderen komen ook in de moskee, bijvoorbeeld op woensdag middag - tussen de 10 en 30 aanwezigen. Behalve les-volgen kunnen ze ook samen spelen en knutselen. De vrouwen komen in eigen afzonderlijke groepen samen, bijvoorbeeld thuis. Volgens mij is er ook in de moskee wel ruimte voor vrouwen die daar willen bidden.

De Turkse arbeiders kwamen vanaf de jaren 60/70 naar Tiel. Ze zijn over het algemeen tevreden over het leven hier. Dat geldt ook voor de ongeveer 30 huishoudens in de Vogelbuurt, zo'n dikke tien % van het aantal huizen daar. Ze hebben vooral goede herinneringen aan de begintijd. Toen waren de contacten met de Nederlanders beter omdat ze samen in de fabrieken werkten. Sinds die gesloten zijn is er een sterkere scheiding tussen de bevolkingsgroepen. Onze gesprekspartners vinden dat zelf ook jammer. Ze hebben het gevoel dat de Nederlanders afstandelijker zijn, ook naar elkaar toe. Terwijl de Turkse Nederlanders juist sterk op elkaar aantrekken.
Een ander probleem is de werkloosheid en ook een klein deel van de jongeren, die de schoolopleiding niet afmaakt. Ondanks deze moeite maakt de gemeenschap een zelfbewuste en vitale indruk.

Het was mooi om elkaar te spreken. Over en weer merken we dat we deze tijd spannend vinden. Goed om elkaar dan te ontmoeten en te spreken. Mooi ook om elkaar te vertellen over ons geloof. We kregen een heldere folder mee met uitleg over de Islam. Er was ook duidelijk interesse in het gereformeerde geloof (let op: niet 'orthodox' noemen, want dat is 'oosters orthodox.') Aan de hand van een uitleg van het avondmaal konden we de kern van het christelijk geloof en samenleven uitleggen.
We hebben contact gegevens uitgewisseld. Van beide kanten lijkt er enthousiasme om elkaar in het oog te houden. En in het hart, inshallah. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten